kalafior w diecie psa kalafior w diecie psa

Kalafior w diecie psa

Czas czytania: 3 min

02 lis 2023


  • Kalafior jest warzywem, które może znaleźć się w diecie psa. Jednak ze względu na zawartość antyodżywczych substancji, kalafior dla psa może być podawany wyłącznie po ugotowaniu.

  • Kalafior to niskokaloryczne warzywo zawierające wiele cennych składników odżywczych. By zachować jak najwięcej wartości odżywczej, warzywo to najlepiej jest gotować na parze.

  • Pies może jeść kalafior nawet codziennie, jednak w umiarkowanych ilościach. Nadmiar tego warzywa w diecie psa może prowadzić do problemów żołądkowych. Dlatego kalafior dla psa powinien być uwzględniony w bilansie podawanej zwierzakowi diety.

W diecie domowego czworonoga znaleźć się może wiele różnych warzyw i owoców. Stanowią one dla psa źródło cennego błonnika, a także składników mineralnych i witamin. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie warzywa znajdujące się w ludzkiej diecie będą dla zwierzaka bezpieczne. Czy pies może jeść kalafior? I w jakiej formie można go podawać, by zachował swoje cenne wartości odżywcze?

Czy pies może jeść kalafior?

Kalafior znalazł się na liście warzyw, które można podawać psom. Odpowiednio przygotowany kalafior dla psa może być naprawdę cennym dodatkiem wzbogacającym dietę czworonoga. Trzeba jednak pamiętać, że kalafior przed podaniem zwierzakowi musi być w odpowiedni sposób przygotowany – w przeciwnym razie może zaszkodzić!

Kalafior dla psa - surowy czy gotowany?

Surowy kalafior dla psa nie będzie stanowił dobrej przekąski. Jednorazowe podanie psu kawałka surowego kalafiora prawdopodobnie nie wyrządzi zwierzakowi krzywdy. W składzie tej rośliny zawarte są jednak związki antyodżywcze (tioglikozydy) zaburzające wchłanianie jodu zawartego w pożywieniu. Niedobór jodu może prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy u psa i poważnie odbić się na zdrowiu czworonoga. Surowy kalafior może u psa powodować także silne wzdęcia i ból brzucha.


Szkodliwe substancje ulegają w dużej mierze rozkładowi podczas rozdrabniania i gotowania kalafiora. Dlatego znacznie bezpieczniejszym dla psa przysmakiem będzie kalafior gotowany.

Kalafior - wartości odżywcze dla psa

Kalafior to niskokaloryczne warzywo – 100 g zawiera zaledwie 27 kcal. Nie znaczy to jednak, że kalafior dla psa nie ma żadnych wartości. Wręcz przeciwnie – w jego składzie znajduje się wysoka dawka błonnika wspierającego pracę jelit, witamina C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, mangan, fosfor i cholina.


Kalafior jest dla psa także źródłem wielu antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym, a zawarty w tym warzywie sulforafan ma pozytywny wpływ na pracę mózgu i nastrój. Zawarte w kalafiorze prozdrowotne substancje mogą także wspierać odporność i pracę układu krążenia, a także zmniejszać stany zapalne w organizmie. Sprawia to, że kalafior dla psa stanowić może zdrową przekąskę dostarczającą wielu cennych substancji.


Niestety obróbka termiczna może powodować straty wartości odżywczych zawartych w warzywach. Najwięcej cennych składników znajduje się w kalafiorze gotowanym na parze.

Jak często podawać kalafior psu?

Podobnie jak brokuł czy fasolka szparagowa, kalafior dla psa może stanowić dobry dodatek do codziennej, zbilansowanej diety. Warto jednak uważać, by nie przesadzić z ilością tego warzywa. Zdrowa dieta dla psa powinna składać się w połowie z mięsa i podrobów – zbyt duża dawka warzyw niewliczonych w bilans diety może prowadzić do bolesnych wzdęć i nieprzyjemnych biegunek.


Odpowiednie proporcje poszczególnych składników znaleźć można w przepisach PsiBufet ułożonych przez doświadczonego dietetyka zwierzęcego. Zbilansowana dieta dostarczy psu właściwie dobraną ilość warzyw delikatnie gotowanych na parze.

Bibliografia

  • Huang, C., Wu, J., Chen, D., Jin, J., Wu, Y., & Chen, Z. (2019). Effects of sulforaphane in the central nervous system. European Journal of Pharmacology, 853, 153-168.
  • Köksal, E., & Gülçin, İ. (2008). Antioxidant activity of cauliflower (Brassica oleracea L.). Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 32(1), 65-78.
  • Ahmed, F. A., & Ali, R. F. (2013). Bioactive compounds and antioxidant activity of fresh and processed white cauliflower. BioMed research international, 2013.