Czas czytania: 6 min
09 lut 2023
Każdy opiekun psa wie, że mięso powinno stanowić podstawę diety jego czworonożnego pupila. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jakie mięso będzie dla psa najlepsze i ile należy go podawać. Ile mięsa powinna zawierać dieta psa? Czy pies może jeść surowe mięso? Jak ugotować mięso dla psa, by zachowało jak najwięcej wartości?
Mięso to dla psa źródło energii i wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Dostarcza przede wszystkim wysokiej jakości białka zwierzęcego potrzebnego do budowy mięśni, aminokwasów wchodzących między innymi w skład hormonów i neuroprzekaźników, a także wysokoenergetycznego tłuszczu i kwasów tłuszczowych zapewniających zdrowy wygląd skóry i sierści.
W mięsie znajdują się również witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie czworonoga.
W diecie psa znaleźć się może niemal każdy gatunek mięsa – od drobiu, przez wołowinę, aż po dziczyznę. Każdy gatunek mięsa różni się jednak zawartością białka, poszczególnych aminokwasów, tłuszczu i niezbędnych psu kwasów tłuszczowych. Dlatego przygotowując psu domowy jadłospis, warto uwzględnić w nim przynajmniej trzy rodzaje mięsa, w tym choć jedno mięso drobiowe i jeden rodzaj mięsa czerwonego.
Opiekunowie czworonogów cierpiących na alergie pokarmowe muszą zachować szczególną uwagę przy wyborze mięsa dla psa. W przypadku wystąpienia objawów uczulenia, zwierzakowi należy podawać posiłki złożone wyłącznie z jednego gatunku mięsa. Dopiero gdy objawy alergii ustąpią, do diety czworonoga można włączać kolejne źródła białka.
Ważne, by w diecie psa znalazło się zarówno mięso mięśniowe, jak i podroby. Podroby dla psa dostarczą zwierzakowi dużej dawki białka, witamin i składników odżywczych. Z ich ilością nie należy jednak przesadzać – zbyt duża dawka podrobów doprowadzić może do biegunki, a także przedawkowania niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlatego żołądki, serca i wątroba nie powinny stanowić więcej niż 25% posiłku psa.
Karmienie psa surowym mięsem, czyli dieta BARF, zdobywa coraz większą popularność wśród opiekunów domowych czworonogów. Nieprzetworzone surowe mięso dla psa zachowuje najwięcej substancji biologicznie czynnych i jest dość dobrze trawione przez zwierzaka.
Decydując się na ten sposób żywienia psa należy jednak pamiętać, że surowe mięso może zawierać chorobotwórcze bakterie. Organizm zdrowego czworonoga zazwyczaj nie jest wprawdzie podatny na takie patogeny, jednak bakterie z mięsa mogą być szkodliwe dla niektórych ludzi – szczególnie dzieci i osób z obniżoną odpornością. Dlatego chcąc karmić psa surowym mięsem, należy zachować podstawowe zasady higieny.
Dobrze skomponowana dieta BARF dla psa powinna zawierać około 80% surowego mięsa i podrobów. Pozostała część posiłku może składać się z bezpiecznych dla psa warzyw i owoców oraz niezbędnych suplementów. Dzienna dawka mięsa dla psa zależna będzie od wielkości i poziomu aktywności danego zwierzaka – przyjmuje się, że masa posiłku powinna stanowić 1-3% masy ciała psa.
Wśród gatunków mięsa, które można podać psu na surowo, znajduje się między innymi drób, wołowina, jagnięcina, królik i dziczyzna. Unikać należy natomiast surowego mięsa wieprzowego i mięsa z dzika – mogą one zawierać śmiertelnego dla psa wirusa wywołującego nieuleczalną chorobę Aujeszkyego.
Mięso dla psa można podawać zwierzakowi także po ugotowaniu. Dawkowanie gotowanego mięsa dla psa może być podobne, jak w przypadku mięsa surowego. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że obróbka termiczna mięsa znacząco poprawia strawność zawartego w nim białka. Sprawia to, że dieta gotowana zawierająca 50% mięsa dostarczy już czworonogowi optymalnej dawki białka i aminokwasów.
Może również zabijać znajdujące się w mięsie bakterie i wirusy. Gotowane mięso dla psa będzie więc bezpieczniejszym wyborem w przypadku psów cierpiących na choroby powodujące obniżenie odporności.
Gotowanie mięsa dla psa poprawi strawność białka i wyeliminuje patogeny, może jednak powodować straty innych cennych substancji zawartych w mięsie. Najlepszym sposobem, który pozwala zachować jak najwięcej witamin i składników mineralnych, jest gotowanie mięsa na parze.
Przed gotowaniem warto zmielić mięso lub pokroić je na mniejsze kawałki, co znacznie skróci czas przygotowania. Na sitku umieścić można także pokrojone warzywa – dzięki temu nabiorą mięsnego aromatu i będą chętniej zjadane przez zwierzaka.
Suszone mięso i podroby to doskonała, wysokobiałkowa przekąska dla psa. Zawarte w takim mięsie składniki odżywcze nie są jednak zbyt dobrze przyswajalne przez zwierzaka, dlatego suszone mięso dla psa nie powinno stanowić podstawy diety. Smaczki z suszonego mięsa sprawdzą się natomiast podczas treningu – nie brudzą bowiem kieszeni i nie psują się nawet podczas upałów. Suszone przysmaki można kupić w niemal każdym sklepie zoologicznym. Mięso dla psa da się także ususzyć w domu.
Mięso dla psa można suszyć w suszarce do grzybów lub w uchylonym piekarniku nastawionym na 70 °C. Czas suszenia zależny będzie od grubości kawałków mięsa – im cieńsze kawałki, tym szybciej staną się twardsze. Do suszenia mięsa w domu najlepiej jest wykorzystywać chude kawałki. Niska zawartość tłuszczu sprawi, że smaczki nie będą brudzić rąk i dłużej zachowają świeżość.
Co może być w mojej paczce?