• Podroby dla psa stanowią ważny element diety gotowanej lub diety BARF, gdyż zawierają wyjątkowo dużo witamin i substancji mineralnych.
  • Warto wiedzieć, że nadmiar podrobów może prowadzić do przedawkowania niektórych składników pokarmowych i biegunek.
  • W żywieniu psa możemy stosować podroby pochodzące od różnych gatunków zwierząt. Najczęściej podaje się: serca, wątrobę, żołądki, nerki.

Układanie jadłospisu dla psa na karmie domowej nie jest prostą rzeczą. Domowemu czworonogowi należy zapewnić zbilansowaną dietę, która dostarczy mu całej gamy niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Samo mięso dla psa nie będzie do tego wystarczające – jest bowiem ubogie w niektóre witaminy i substancje mineralne. Doskonałym źródłem tych składników w diecie psa są natomiast podroby. Jakie podroby dla psa będą najlepsze? Czy pies może jeść wątróbkę z kurczaka lub wołową? I ile gotować serca drobiowe dla psa na diecie gotowanej?

Dieta BARF i podroby dla psa

Podstawą żywienia psa na diecie BARF lub gotowanej karmie domowej powinno być mięso, czyli mięśnie szkieletowe, które są dla psa źródłem białka zwierzęcego i tłuszczu, w tym niezbędnych czworonogowi aminokwasów egzogennych i kwasów tłuszczowych. Jednak chcąc zapewnić zwierzakowi zbilansowaną dietę, powinniśmy uwzględnić w niej także podroby. Są one doskonałym i stosunkowo tanim źródłem nie tylko białka i tłuszczu, ale także witamin i składników mineralnych potrzebnych do funkcjonowania całego organizmu psa.

Trzeba jednak pamiętać, że w podrobach znajduje się wiele składników, w tym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które kumulują się w organizmie zwierzaka – ich nadmiar w żywieniu psa może prowadzić do groźnej hiperwitaminozy. Z tego względu podroby w diecie psa powinny stanowić około 20% masy całego posiłku. Niestety wielu opiekunów psów zapomina o tym fakcie i domową karmę dla psa przygotowuje głównie z podrobów ze względu na ich niską cenę. Również wielu producentów karm, w szczególności karm mokrych, wykorzystuje podroby jako tanie źródło białka, zastępując nimi mięso mięśniowe i inne wartościowe składniki pochodzenia zwierzęcego. Szukając najlepszej karmy dla psa lub karmiąc go dietą domową, powinniśmy zachować szczególną ostrożność i pilnować odpowiednich proporcji składników użytych w żywieniu psa.

Jakie podroby można podawać psu?

Domowa dieta psa, gotowana lub surowa, powinna być jak najbardziej urozmaicona – dzięki temu zapewni zwierzakowi całą gamę aminokwasów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Dlatego podając psu podroby, powinniśmy zadbać o jak największą ich różnorodność. Jakie podroby można podawać psu i jakie wartości odżywcze one zawierają?

Serca dla psa

Serce to narząd złożony z mięśni, jednak budująca go tkanka różni się zawartością składników odżywczych od mięśni szkieletowych. Duża krwistość tego narządu sprawia, że serca drobiowe dla psa są cennym źródłem żelaza. Oprócz niego serca zawierają także taurynę, potas oraz witaminę E i witaminy z grupy B. W diecie psa mogą znaleźć się serca z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi, wołowe, jagnięce, a także z królika.

Wątroba dla psa

Wołowa, cielęca czy drobiowa wątróbka dla psa zawiera niezwykle wysokie dawki witamin i składników mineralnych. Wątroba dostarcza psu między innymi żelaza, cynku, witamin A, D i K oraz witamin z grupy B. Wysokie stężenie tych składników sprawia jednak, że zbyt częste podawanie psu wątróbki może doprowadzić do hiperwitaminozy i przedawkowania niektórych składników mineralnych. Dlatego w diecie psa powinno znaleźć się nie więcej niż 5% wątróbki.

Żołądki dla psa

W domowej diecie psa mogą znaleźć się także żołądki drobiowe – stanowią doskonałe źródło nie tylko białka, ale także cynku i witaminy B12. Ciekawym dodatkiem dla psa na BARF-ie będą żołądki wołowe, czyli żwacze. Według wielu zwolenników surowej diety nieoczyszczone z treści pokarmowej krowie żołądki pomagają psu wyregulować pracę jelit i dostarczają mu zdrowych bakterii. Jednak flora bakteryjna w żwaczach znacząco różni się od mikroflory przewodu pokarmowego psów. Dlatego podawanie mięsożernemu zwierzakowi żołądków wołowych nie zastąpi zdrowej diety ani terapii probiotykami.

Nerki dla psa

Nerki również należą do dość krwistych narządów bogatych w żelazo. Są także stosunkowo niskokaloryczne. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie psy będą chciały jeść nerki – zapach resztek moczu może być dla nich wyjątkowo zniechęcający. Dlatego przed podaniem psu nerek należy dokładnie je przepłukać.

Podroby dla psa – gotowane czy na surowo?

Podroby zachowują najwięcej cennych witamin i wartości odżywczych, gdy podamy je psu na surowo. Jednak nie każdy pies będzie dobrze tolerował je w tej formie i nie każdy opiekun będzie chciał karmić zwierzaka surową dietą BARF. Jeśli chcemy uzupełnić gotowaną dietę psa o wątróbkę drobiową, serca czy żołądki, możemy wrzucić podroby dla psa na kilka minut do wrzątku lub ugotować je na parze. Musimy przy tym pamiętać, by gotowane podroby dla psa dokładnie wystudzić przed podaniem ich zwierzakowi.

Jakich podrobów unikać, układając dietę dla psa?

Nie wszystkie podroby będą odpowiednie dla psa na diecie BARF. Niektóre mogą bowiem zawierać groźne dla psa pasożyty lub śmiertelne wirusy. Z tego względu psu nie należy podawać surowych podrobów wieprzowych ani z dzika – zwierzęta te mogą roznosić bezpieczną dla człowieka, ale śmiertelną dla psów chorobę Aujeszky’ego, zwaną także wścieklizną rzekomą. Nerki wieprzowe dla psa, serca i wątrobę możemy podać zwierzakowi jedynie po dłuższym ich gotowaniu. Również podroby pochodzące od zwierząt łownych nie będą odpowiednie dla psa ze względu na możliwe zakażenie groźnymi pasożytami.

Podsumowanie – jak wybrać odpowiednie podroby dla psa?

Podroby dla psa stanowią ważny element diety gotowanej lub diety BARF, gdyż zawierają wyjątkowo dużo witamin i substancji mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, by podawać je w umiarze – nadmiar podrobów może prowadzić do przedawkowania niektórych składników pokarmowych i biegunek. W żywieniu psa możemy stosować podroby pochodzące od przeróżnych gatunków zwierząt, pod warunkiem że pochodzą ze sprawdzonego źródła – sklepu spożywczego, mięsnego lub z rzeźni.

Bądź na bieżąco! Zapisz się do newslettera

Podając adres e-mail, wyrażasz zgodę na otrzymywanie informacji o nowych artykułach i ofertach PsiBufet zgodnie zgodnie z art. 10 ust. 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.