Czas czytania: 5 min
23 wrz 2024
Sezon na dynię w pełni – warto z tego korzystać!
Dynia to nie tylko smaczny dodatek do jesiennych potraw oraz idealna dekoracja na Halloween, ale także zdrowy składnik diety Twojego psa.
To pomarańczowe warzywo zawiera masę cennych wartości odżywczych, które mogą wspierać trawienie, wzmacniać odporność i dbać o zdrową skórę Twojego pupila.
Jakie jeszcze korzyści zdrowotne płyną z regularnego jedzenia dyni? I jak włączyć ją do psiego menu?
Tak, dynia jest całkowicie bezpieczna dla psów – co więcej, ma wiele działań prozdrowotnych.
Oczywiście należy ją podawać w odpowiedniej formie. Surowa dynia może być trudna do strawienia, dlatego najlepiej serwować ją po obróbce termicznej.
Dynia jest niskokalorycznym warzywem, które dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Zawiera sporo błonnika i witamin. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy, ryboflawina i niacyna.
Dynia dostarcza również ważnych minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor, wapń oraz niewielkie ilości żelaza i cynku.
Dodatkowo jest źródłem antyoksydantów, w tym beta-karotenu, który nadaje jej charakterystyczny, pomarańczowy kolor.
Do psiej miski mogą trafić różne odmiany dyni:
Odmianą dyni, która nie nadaje się do spożycia przez psy, ani przez ludzi, jest dynia ozdobna.
Dynie ozdobne są hodowane przede wszystkim w celach dekoracyjnych i zawierają związki chemiczne, które mogą być toksyczne i powodować problemy żołądkowe, takie jak wymioty, biegunka, a nawet zatrucia.
Wiemy już, że pies może jeść dynię, a nawet jest ona dla niego bardzo zdrowa. Dlaczego warto włączyć dynię do diety swojego psa? Przyjrzyjmy się pięciu najważniejszym korzyściom zdrowotnym.
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego dynia wspiera zdrowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Reguluje pracę jelit, dzięki czemu może pomóc przy zaparciach, jak i biegunkach.
Dodatkowo włókno pokarmowe zawarty w dyni zapewnia uczucie sytości na dłużej, co może być przydatne przy kontrolowaniu wagi.
Dynia jest bogata w antyoksydanty, takie jak beta-karoten i witamina C, które mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie psa. Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, wspierając ogólną kondycję zdrowotną psa.
Zawarte w dyni witaminy, zwłaszcza witamina A i C, odgrywają kluczową rolę w budowaniu odporności psa. Regularne podawanie dyni może wzmacniać układ odpornościowy czworonoga, pomagając mu w walce z infekcjami i chorobami.
Witaminy A oraz E, które znajdują się w dyni, mają pozytywny wpływ na zdrowie skóry i sierści psa. Regularne spożywanie dyni może poprawiać kondycji skóry, nawilżać i ograniczać wypadanie sierści.
Dynia to także niskokaloryczna przekąska, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako dodatek do diety piesków zmagających się z nadwagą. Można ją zatem podawać bez obaw o nadmierne spożycie kalorii – oczywiście zachowując zdrowy umiar.
Pomówmy teraz o tym, jak przygotować dynię dla psa i w jakiej formie najlepiej ją podawać. Warto przy tym wspomnieć, że nie należy traktować dyni jako głównego posiłku. Powinna być jedynie dodatkiem do zdrowej, zbilansowanej diety.
Pieski nie powinny jeść surowej dyni. Może być ona trudna do strawienia i powodować problemy żołądkowe, takie jak biegunka lub wymioty.
Chociaż surowa dynia nie jest toksyczna, gotowanie lub pieczenie sprawia, że staje się łatwiej przyswajalna i bezpieczna dla psiego układu trawiennego.
Skórka dyni jest twarda, trudna do strawienia i może powodować podrażnienie układu pokarmowego. Dlatego obierz ją ze skóry i podawaj psu jedynie miękki miąższ w formie gotowanej lub pieczonej.
Trudne do strawienia mogą być też pestki dyni. Pestki mogą też stanowić ryzyko zadławienia. Najlepiej usunąć je z dyni przed gotowaniem czy pieczeniem.
Jeśli nie chcesz ich zmarnować, możesz upiec je w piekarniku z pysznymi przyprawami, aby mogły cieszyć ludzkie podniebienia.
Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki, usuń z niej pestki i obierz ze skóry. Jeśli skóra jest twarda, możesz obrać ją po obróbce termicznej – wtedy łatwiej będzie Ci oddzielić ją od miąższu.
Gotuj dynię przez minimum godzinę. Możesz ją również upiec w piekarniku. Pamiętaj, by nie dodawać do niej soli i innych przypraw.
Aby zaoszczędzić trochę czasu, możesz wykorzystać dynię mrożoną, która jest już obrana i pokrojona. Wystarczy wrzucić ją do garnka z wodą lub na blaszkę do pieczenia. W sezonie warto natomiast postawić na świeże warzywa, aby jak najlepiej wykorzystać ich wartości odżywcze.
Ugotowane lub upieczone warzywo możesz rozgnieść widelcem na gładką pastę. Tak przygotowane purée z dyni świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, podana np. na macie do lizania, lub jako dodatek do posiłku.
Zdrową przekąską dla psa może być również dynia liofilizowana. Tego typu przysmaki znajdziesz w ofercie wielu dobrych sklepów zoologicznych. To świetna alternatywa dla bardziej kalorycznych smaczków i dobra opcja dla psich alergików.
Możesz też wybrać karmę dla psa, która już zawiera dynię w składzie. Zachęcamy do wypróbowania świeżych posiłków PsiBufet z dodatkiem dyni piżmowej: Prosię Bardzo, Liznę Dziczyznę i Kacza Para z Kurczakiem.
Mimo wszystkich swoich dobroczynnych właściwości dynia może też zaszkodzić psu w paru sytuacjach.
Dynia to cenny dodatek do diety Twojego psa, który może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.
Dzięki swoim właściwościom wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dba o zdrową skórę i sierść, a także stanowi niskokaloryczną przekąskę.
Ważne jednak, by odpowiednio ją przygotować. Podawaj ją psu po obróbce termicznej, bez dodatków przypraw czy soli, i zawsze w umiarkowanych ilościach.